wtorek, 23 czerwca 2015

Jak sprytnie wykorzystać resztki z poprzedniego obiadu?



Nikt z nas nie chce marnować jedzenia. Oznaczałoby to, że kupiliśmy za dużo jedzenia lub, ze nie szanujemy głodujących na świecie ludzi. Co więc zrobić, żeby nie wykorzystywać resztek z poprzedniego obiadu?

Zapiekanka

Ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia mogą nam posłużyć jako składnik zapiekanki ziemniaczanej. Możemy je połączyć z resztkami mięsa lub dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, podsmażone pieczarki i cebulkę i poprzekładać warstwami. Wystarczy to zalać śmietanką wymieszaną z dwoma jajkami i przyprawami i pyszny obiad gotowy, a my nie mamy wyrzutów sumienia, że wyrzucamy jedzenie.

Placek mięsny

Jeśli natomiast zostało nam dużo pieczeni z poprzedniego dnia lub chcemy wykorzystać mięso na którym gotował się rosół, warto pomyśleć o placku mięsnym. Farsz możemy przygotować tak jak do tarty, czyli kruche ciasto. Sam farsz powstanie na bazie zmielonego mięsa, które zostało z poprzedniego dnia, posiekanej i zeszklonej jednej cebuli, około 3 łyżek gęstej śmietany. Do tego dodajemy posiekany koper i natkę pietruszki i nasz farsz gotowy. Na gotowe ciasto wyłóż farsz i polej sosem. Sos przygotuj z 4 łyżek śmietany, jednego jajka oraz soli i pieprzu do smaku. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

Sałatka

Z resztek obiadowych może również powstać pyszna sałatka. Wystarczy, że połączymy ugotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu z kilkoma ugotowanymi szparagami i posiekanymi w plastry rzodkiewkami. Dodajemy do tego ser feta, czerwoną cebulę oraz świeże zioło – koperek i szczypiorek. Do wszystkiego przygotowujemy sos na bazie oliwy z oliwek, musztardy i octu winnego. W taki prosty sposób szybkie danie z wykorzystaniem ziemniaków z wczorajszego obiadu gotowe.

Mam nadzieję, że już wiecie jak wykorzystać jedzenie z wczorajszego obiadu. Możemy zrobić zapiekankę ziemniaczaną, placek mięsny lub wiosenna sałatkę. Miłego gotowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz