Nikt z nas nie chce marnować jedzenia.
Oznaczałoby to, że kupiliśmy za dużo jedzenia lub, ze nie szanujemy głodujących
na świecie ludzi. Co więc zrobić, żeby nie wykorzystywać resztek z poprzedniego
obiadu?
Zapiekanka
Ugotowane ziemniaki z poprzedniego
dnia mogą nam posłużyć jako składnik zapiekanki ziemniaczanej. Możemy je
połączyć z resztkami mięsa lub dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, podsmażone
pieczarki i cebulkę i poprzekładać warstwami. Wystarczy to zalać śmietanką
wymieszaną z dwoma jajkami i przyprawami i pyszny obiad gotowy, a my nie mamy wyrzutów
sumienia, że wyrzucamy jedzenie.
Placek mięsny
Jeśli natomiast zostało nam dużo
pieczeni z poprzedniego dnia lub chcemy wykorzystać mięso na którym gotował się
rosół, warto pomyśleć o placku mięsnym. Farsz możemy przygotować tak jak do
tarty, czyli kruche ciasto. Sam farsz powstanie na bazie zmielonego mięsa,
które zostało z poprzedniego dnia, posiekanej i zeszklonej jednej cebuli, około
3 łyżek gęstej śmietany. Do tego dodajemy posiekany koper i natkę pietruszki i
nasz farsz gotowy. Na gotowe ciasto wyłóż farsz i polej sosem. Sos przygotuj z
4 łyżek śmietany, jednego jajka oraz soli i pieprzu do smaku. Piecz około 20
minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
Sałatka
Z resztek obiadowych może również powstać pyszna sałatka. Wystarczy, że
połączymy ugotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu z kilkoma ugotowanymi
szparagami i posiekanymi w plastry rzodkiewkami. Dodajemy do tego ser feta,
czerwoną cebulę oraz świeże zioło – koperek i szczypiorek. Do wszystkiego
przygotowujemy sos na bazie oliwy z oliwek, musztardy i octu winnego. W taki
prosty sposób szybkie danie z wykorzystaniem ziemniaków z wczorajszego obiadu
gotowe.
Mam nadzieję, że już wiecie jak
wykorzystać jedzenie z wczorajszego obiadu. Możemy zrobić zapiekankę
ziemniaczaną, placek mięsny lub wiosenna sałatkę. Miłego gotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz