poniedziałek, 27 lipca 2015

Pomysł na lekki obiad na upalny dzień.

Są takie dni, że jest tak gorąco, że aż nie chce nam się jeść,  a co dopiero gotować. Co wtedy jednak przygotować na obiad dla całej rodziny, aby było lekko i każdy zjadł ze smakiem? Zapraszam na kilka moich sprawdzonych rozwiązań na upały.



Tradycyjnie, ale prosto

Prostym, ale sycącym rozwiązaniem jest ugotowanie młodych ziemniaków i podanie ich z fasolką szparagową oraz sadzonym jajkiem. Młode ziemniaki nie wymagają obierania, jedynie umycia, więc szybko je przygotujemy. Młoda zielona fasolka szparagowa również ugotuje się bardzo szybko, a jajka sadzone sprawią, że obiad ten będzie naprawdę syty.

Chłodnik

Gdy jest gorąco, nie zawsze mamy ochotę na coś ciepłego. Najlepszym rozwianiem będzie wtedy zimna zupa, czyli polski tradycyjny chłodnik. Możemy ją zrobić z botwinki lub zielonego ogórka i rzodkiewki. Jest to danie, którego przygotowanie zajmuje niewielką ilość czasu, natomiast smakuje wszystkim, gdy za oknem temperatura jest nie do wytrzymania.

Obiad na słodko

Dobrym rozwiązaniem będzie również przygotowanie obiadu na słodko. Może to być przepis większości babć – makaron z serem białym i cukrem podawany z odrobina śmietanki lub naleśniki. Możemy przygotować naleśniki z świeżymi owocami, dżemem lub białym serem. Każde zestawienie będzie zdrowe i sycące, a na pewno taka opcja obiadu ucieszy najmłodszych członków naszej rodziny.

Jak więc najlepiej skomponować posiłek w upalny dzień? Unikajmy ciężkich potraw, które zawierają mięso. Postawmy na coś lekkiego. Może to być pełen obiad – ziemniaki, fasolka i jajko sadzone lub lekki chłodzący chłodnik albo słodkie dania z makaronem lub naleśnikami. Wybór należy do Was! Ja zachęcam do wypróbowania wszystkich opcji, ale moją ulubioną są jednak młode ziemniaczki jeszcze podawane z maślanką. Mmmm pycha.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz