Są takie dni, że jest tak gorąco, że aż
nie chce nam się jeść, a co dopiero
gotować. Co wtedy jednak przygotować na obiad dla całej rodziny, aby było lekko
i każdy zjadł ze smakiem? Zapraszam na kilka moich sprawdzonych rozwiązań na
upały.
Tradycyjnie, ale prosto
Prostym, ale sycącym rozwiązaniem jest
ugotowanie młodych ziemniaków i podanie ich z fasolką szparagową oraz sadzonym
jajkiem. Młode ziemniaki nie wymagają obierania, jedynie umycia, więc szybko je
przygotujemy. Młoda zielona fasolka szparagowa również ugotuje się bardzo
szybko, a jajka sadzone sprawią, że obiad ten będzie naprawdę syty.
Chłodnik
Gdy jest gorąco, nie zawsze mamy
ochotę na coś ciepłego. Najlepszym rozwianiem będzie wtedy zimna zupa, czyli
polski tradycyjny chłodnik. Możemy ją zrobić z botwinki lub zielonego ogórka i
rzodkiewki. Jest to danie, którego przygotowanie zajmuje niewielką ilość czasu,
natomiast smakuje wszystkim, gdy za oknem temperatura jest nie do wytrzymania.
Obiad na słodko
Dobrym rozwiązaniem będzie również
przygotowanie obiadu na słodko. Może to być przepis większości babć – makaron z
serem białym i cukrem podawany z odrobina śmietanki lub naleśniki. Możemy
przygotować naleśniki z świeżymi owocami, dżemem lub białym serem. Każde
zestawienie będzie zdrowe i sycące, a na pewno taka opcja obiadu ucieszy
najmłodszych członków naszej rodziny.
Jak więc najlepiej skomponować posiłek
w upalny dzień? Unikajmy ciężkich potraw, które zawierają mięso. Postawmy na
coś lekkiego. Może to być pełen obiad – ziemniaki, fasolka i jajko sadzone lub
lekki chłodzący chłodnik albo słodkie dania z makaronem lub naleśnikami. Wybór
należy do Was! Ja zachęcam do wypróbowania wszystkich opcji, ale moją ulubioną
są jednak młode ziemniaczki jeszcze podawane z maślanką. Mmmm pycha.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz